Vodní sloupec a prodyšnost

09.09.2015 20:30

Jaký vodní sloupec bundy: 3000, 5000 nebo 8000 mm?

Než začneme, vysvětlíme si samotný význam funkčním parametrů – vodní sloupec a prodyšnost. Zmíníme i další velmi důležitý parametr, na který se často zapomíná - lepené švy.

Co to je vodní sloupec a prodyšnost?

Pojďme si vše ukázat na konkrétním příkladu – softshellové bundě. U softshellky nám hodnota vodního sloupce říká, jak moc je bunda voděodolná, tj. nepromokavá. Jinými slovy, kolik vody vydrží, než začne prosakovat. Vyšší hodnoty proto logicky znamenají vyšší ochranu při deštivém počasí.

Outdoorové bundy s vysokým vodním sloupcem jsou fajn, ALE...

Abyste byli 100% voděodolní, je nutné, aby vaše bunda měla také správnou prodyšnost. Hodnota prodyšnostioutdoorového oblečení prozrazuje, jak dobře oblečení dokáže odvádět tělesnou vlhkost na povrch. Prodyšnost obvykle zajišťuje membrána, která však začne funguje jen, když se člověk dostatečně zahřeje fyzickou aktivitou.

Vysoká nebo nízká prodyšnost? Záleží, co v bundě provádíte.

Když sportujete a potíte se, ale zároveň chcete zůstat v teple a suchu, potřebujete pot odvést od těla. K tomu vám poslouží právě prodyšnost. Čím víc se potíte, tím vyšší prodyšnost uvítáte. A naopak. Když se při pohybu příliš nepotíte a bundu chcete hlavně na běžné nošení, lehkou turistiku nebo venčení, vysoká prodyšnost způsobí, že vám bude zima.

Ruku na srdce: kolikrát do roka lezete na Everest?

Správně zvolené hodnoty parametrů se totiž odvíjí od plánované fyzické aktivity a lokality, ve které se budete nacházet.

Bundy s parametrem 10 000 mm a 10 000 g/m2/24hod se hodí spíš na lyžování do Alp a vyšších pohoří, tj. pro oblasti s větším výskytem srážek a vyšší vlhkostí. Kdy se při zvýšení fyzické aktivitě budete více potit. Právě kvůli většímu pocení jsou tyto bundy obvykle bez zateplení.

Jednou pro vždy: Je mýtus, že vyšší hodnoty funkčních parametrů jsou vždy lepší.

Do města vodní sloupec 8000 mm opravdu nepotřebujete

Zcela jinou kategorii tvoří městské bundy. Nepředpokládá se, že v nich budete sportovat (dobíhání autobusu se nepočítá). Jsou proto vyráběny bez funkčních parametrů, popřípadě s nízkými parametry. Těmi často bývá vodoodpudivý nástřik v kombinaci se zateplením. Smyslem je poskytnout vám dostatečné teplo a ochranu před deštěm. Městské oblečení proto není vhodné pro náročnější aktivity.

3 rady na závěr:

1. Zvolte si vodní sloupec podle aktivit, kterým se přes rok věnujete nejčastěji.

2. Nenechte se nalákat na super výhodné akční nabídky bund s parametry 10000-10000 a víc. Držte se rady č. 1.

Když nedodržíte radu č. 1 a 2…

3. Když vám bude zima a budete se nadměrně potit, image v bundě s profi parametry vám bude na nic. Držte se rad č. 1 a 2.:)

—————

Zpět